Formbrød med surdej
Dette brød er med 3 ingredienser. Mel, vand og en smule salt. Det er fordi det er bagt med surdej, som kun består af mel og salt, og derfor er der ingen gær i. Du kan sagtens tilføje 5 gram gær til opskriften, hvis du ikke har en surdej med liv i – det smager (næsten) ligeså godt. Men hvis du gerne vil have gang i din egen surdej, kan du tjekke min simple opskrift her.
Ingredienser
Antal:
1
brød
3.5 dl
vand
15 gram
salt
200 gram
surdej
500 gram
hvedemel
Fremgangsmåde
Dag 1
1
Først og fremmest skal du sørge for at din surdej er fodret og sprudler, så den er klar til at bage med.
2
Bland vand, salt og surdej sammen i en skål. Tilsæt evt. en spiseske sirup, men det er slet ikke nødvendigt.
3
Tilsæt hvedemel (her kan 25% af melet evt. være groft), og bland det rundhåndet sammen med en ske. Lad dejen hvile i 30 minutters tid under et klæde.
4
Efter 30 minutter vendes dejen ud på et let meldrysset bord, hvor dejen æltes i 5-10 minutter med en hård bager-hånd.
5
Tril dejen til en fin aflang kugle, læg den i en form og dæk den med husholdningsfilm.
6
Lad dejen hvile et par timer i stuetemperatur, før den sættes på køl natten over.
Dag 2
1
Næste dag tages dejen ud af køleskabet, og hvis du kan se at dejen ikke er hævet så meget kan du fint lade den hæve lidt mere i stuetemperatur.
2
Tænd ovnen på 230 grader.
3
Bag brødet i ovnen i 50 minutter. De første 30 minutter med låg på formen (jeg brugte et fad, jeg vendte på hovedet), og de sidste 20 minutter uden låg.
4
Når brødet er færdigbagt tages brødet ud af formen med det samme, og det afkøles på en rist.
5
Servér med dit yndlingspålæg, eller lav lækre toasts med vegansk ost!