Grove solsikkeboller
Bemærk! Dejen kræver lang hævetid.
Denne opskrift på boller er virkelig enkel og billig, og så er det samtidig de bedste boller i verden. Det absolut vigtigste er hævetiden, så lad endelig dejen få noget ro, før du bager dem. Det gør virkelig den store forskel. Det smarte er at du kan lave dejen inden du går i seng, og lade den hæve imens du sover. Så står du op til en boblende dej, der er klar til at blive bagt.
Denne opskrift på boller er virkelig enkel og billig, og så er det samtidig de bedste boller i verden. Det absolut vigtigste er hævetiden, så lad endelig dejen få noget ro, før du bager dem. Det gør virkelig den store forskel. Det smarte er at du kan lave dejen inden du går i seng, og lade den hæve imens du sover. Så står du op til en boblende dej, der er klar til at blive bagt.
Ingredienser
Antal:
8
stk.
5 gram
gær (på størrelse med en stor ært)
5 dl
vand
8 dl
hvedemel
2 dl
rugmel
2 tsk
surdej (kan undlades)
3 tsk
salt
2 dl
solsikkekerner
Fremgangsmåde
Dag 1
1
Rør gær og surdej ud i vandet i en stor skål. Vandet må gerne være koldt.
2
Tilføj rugmel, hvedemel og salt til vandet og ælt det sammen indtil der ikke er klumper i dejen. Du kan fint gøre det i hånden.
3
Tilføj til sidst solsikkekernerne til dejen.
4
Dæk skålen med husholdningsfilm, så dejen ikke tørrer ud imens den hæver.
5
Lad dejen hæve i stuetemperatur til næste dag. Laver du dejen 20-48 timer før den skal bages, skal du sætte den til hævning i køleskabet.
Dag 2
1
Tænd ovnen på 250 grader, varmluft.
2
Når dejen er hævet til dobbeltstørrelse, hælder du forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord. Dejen er meget våd, men det er en god ting!
3
Fold dejen ind over sig selv en enkelt gang med en dejskraber, og hak 8 boller ud. De skal hakkes, ikke formes, da det kan slå de flotte luftbobler ud af dejen.
4
Placer bollerne på en bageplade og drys dem evt. med lidt solsikkekerner på toppen.
5
Bag dem i ovnen ved 250 grader, varmluft, i 5 minutter.
6
Efter 5 minutter, skruer du ovnen ned til 220 grader, og slår varmluftsfunktionen fra.
7
Nu skal de bage i 15 minutter mere, men hold øje med dem. De skal have en mørk, men ikke brændt overflade.
8
Lad dem afkøle på en rist.