Kaffeboller
Hvis jeg har lavet en kande kaffe, og ikke får drukket det hele, kan jeg godt finde på at bruge det i en bolledej. For at fremhæve kaffenoterne tilføjer jeg noget mørk sirup, samt kardemomme og stødt koriander, som komplimenterer kaffesmagen rigtig godt.
Tip! Hvis du kun har en smule kaffe tilbage, kan du bruge vand for resten. Husk at det ikke må være for varmt, når du blander gæren i. Det dræber nemlig gærcellerne, og så vil bolledejen ikke hæve.
Tip! Hvis du kun har en smule kaffe tilbage, kan du bruge vand for resten. Husk at det ikke må være for varmt, når du blander gæren i. Det dræber nemlig gærcellerne, og så vil bolledejen ikke hæve.
Ingredienser
Antal:
8
stk.
5 gram
gær
5 dl
kaffe
2 tsk
surdej (kan udelades)
2 spsk
mørk sirup
5 dl
hvedemel
3 tsk
salt
2 tsk
kardemomme
1 tsk
stødt koriander
6 spsk
mandelsplitter
Fremgangsmåde
Dag 1
1
Rør gær, surdej og sirup ud i kaffen i en stor skål. Kaffen skal være kold eller lunken.
2
Tilføj hvedemel, salt, kardemomme og stødt koriander og rør det sammen til der ikke er nogen klumper i dejen.
3
Vend til sidst mandelsplitterne i. Hvis du ikke har mandelsplitter, kan du hakke nogle mandler groft eller undlade dem helt.
4
Dæk skålen med husholdningsfilm og lad dejen hæve i stuetemperatur til næste dag. Laver du dejen 20-48 timer før den skal bages, skal du sætte den til hævning i køleskabet.
Dag 2
1
Tænd ovnen på 250 grader, varmluft.
2
Hæld forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord. Dejen er meget våd, men det er en god ting! Brug en spartel for at få al dejen med.
3
Fold dejen ind over sig selv en enkelt gang med en dejskraber, og hak 8 boller ud. De skal hakkes forsigtigt ud – ikke formes, da det kan slå de flotte luftbobler ud af dejen.
4
Placer bollerne på en bageplade med bagepapir.
5
Bag dem i ovnen ved 250 grader, varmluft, i 5 minutter.
6
Efter 5 minutter, skruer du ovnen ned til 220 grader, og slår varmluftsfunktionen fra.
7
Nu skal de bage i 15 minutter mere, men hold øje med dem. De skal have en mørk, men ikke brændt overflade.
8
Lad dem afkøle på en rist.