Valnøddeboller

Bagværk
31 - 60 minutter
Bemærk! Disse boller kræver langtidshævning.

Jeg er vild med den dybe smag, som valnødderne giver til disse boller. De er lidt grove, men langtidshævningen gør at du får lette, luftige boller som resultat. De er gode i sig selv som en gnavebolle, men smager også fantastisk til morgenbordet med smør og pålægschokolade eller mandelost (link til vegani) og solbærmarmelade.

Lav dejen aftenen før den morgen, du ønsker at bage bollerne. Så bliver det ikke nemmere at få nybagte morgenboller!
Ingredienser
8
stk.
5 gram
gær
5 dl
vand
2 tsk
surdej (kan undlades)
8 dl
hvedemel
1 dl
rugmel
1 dl
durumhvedemel
3 tsk
salt
100 gram
valnødder
Fremgangsmåde
Dag 1
1
Rør gær og surdej ud i vandet i en stor skål.

Hvis du vil bage bollerne samme dag, skal du bruge 25 gram gær.
2
Tilføj hvede-, rug- og durumhvedemel samt salt, og rør det sammen til der ikke er nogen klumper i dejen.
3
Vend valnødderne i dejen, og beklæd skålen med husholdningsfilm eller et lufttæt låg.
4
Lad dejen hæve i stuetemperatur til næste dag. Laver du dejen 20-48 timer før den skal bages, skal du sætte den til hævning i køleskabet.

Hvis du har brugt 25 gram gær i dejen, skal dejen blot hæve 1-2 timer.
Dag 2
1
Tænd ovnen på 250 grader, varmluft.
2
Hæld forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord (brug gerne durumhvedemel). Dejen er meget våd, men det er en god ting!
3
Fold dejen ind over sig selv en enkelt gang med en dejskraber, og hak 8 boller ud. De skal hakkes forsigtigt ud – ikke formes, da det kan slå de flotte luftbobler ud af dejen.
4
Placer bollerne på en bageplade.
5
Bag dem i ovnen ved 250 grader, varmluft, i 5 minutter. 
6
Efter 5 minutter, skruer du ovnen ned til 220 grader, og slår varmluftsfunktionen fra.
7
Nu skal de bage i 15 minutter mere, men hold øje med dem. De skal have en mørk, men ikke brændt overflade.
8
Lad dem afkøle på en rist.