Verdens nemmeste grydebrød
Hvis du gerne vil bage dit eget lækre brød, men bare ikke orker at starte en surdej op, og slet ikke har tålmodighed til at vende og dreje en dej – så frygt ej! Dette brød kræver blot at du har en gryde, der kan holde til at komme i ovnen.
Hvis du ikke har noget der ligner, kan du også skære dejen op til boller i stedet, og bage dem på en bageplade.
Du skal lave dejen aftenen før, og så skal den vendes en enkelt gang og hæve igen inden det bages – så simpelt er det. Når du først kender metoden, kan du slet ikke stoppe med at bage brød igen! Det smager mindst ligeså godt som det, du køber hos bageren, og så kan mel, nødder, frø og kerner varieres i det uendelige.
Hvis du ikke har noget der ligner, kan du også skære dejen op til boller i stedet, og bage dem på en bageplade.
Du skal lave dejen aftenen før, og så skal den vendes en enkelt gang og hæve igen inden det bages – så simpelt er det. Når du først kender metoden, kan du slet ikke stoppe med at bage brød igen! Det smager mindst ligeså godt som det, du køber hos bageren, og så kan mel, nødder, frø og kerner varieres i det uendelige.
Ingredienser
Antal:
1
brød
5 gram
gær
2 tsk
surdej (kan udelades)
4 dl
vand
6 dl
hvedemel
1 dl
durummel (erstat evt. med hvedemel)
1 dl
rugmel (erstat evt. med hvedemel)
3 tsk
salt
100 gram
frø, nødder og/eller kerner efter eget valg
Fremgangsmåde
Aftenen før
1
Bland gær, surdej og vand sammen i en skål.
2
Tilsæt hvedemel, durummel og rugmel. Til sidst tilsættes salt, og det hele røres sammen med en grydeske – eller med hænderne, hvis du ikke har noget imod en klattet dej på fingrene.
3
Når alt melet er rørt ud, og dejen er våd, røres frø, nødder og/eller kerner forsigtigt ind i dejen.
Hvis du bruger nødder, kan du evt. hakke dem i mindre stykker.
Hvis du bruger nødder, kan du evt. hakke dem i mindre stykker.
4
Beklæd skålen med film eller sæt en tallerken over skålen – sørg blot for at der ikke kan komme luft ind, så dejen forbliver fugtig.
5
Lad dejen hæve på køkkenbordet.
Tip! Hvis dejen er hævet meget inden du går i seng, kan du koldhæve den over natten i køleskabet. Ellers lader du den blot stå ude i stuetemperatur.
Tip! Hvis dejen er hævet meget inden du går i seng, kan du koldhæve den over natten i køleskabet. Ellers lader du den blot stå ude i stuetemperatur.
Næste morgen
1
Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og fold den et par gange. Vend dejens foldninger ned mod bordet, og skub den sammen i siderne med en dejspartel, så den til sidst er en spændstig, rund kugle.
2
Fjern evt. dejrester fra skålen, drys den godt med mel, og læg dejkuglen tilbage i skålen, hvor den skal hæve yderligere et par timer.
3
Når dejen har hævet i 1,5 time, sættes gryden ind i ovnen, som tændes på 250 grader.
4
Efter dejen har hævet i to timer, tages den varme gryde ud af ovnen, og dejen hældes forsigtigt i gryden – pas på fingrene!!
5
Bag brødet i ovnen med låg på 250 grader i 30 minutter.
6
Herefter bages brødet uden låg på 230 grader, varmluft, i 15 minutter.
7
Hæld forsigtigt brødet ud på en rist, og lad det afkøle minimum en halv time, inden det nydes. Velbekomme!